nedelja, 13. marec 2016

Izdelava čokoladnice

Zelo pogosto me kdo prosi za  "mušter" čokoladnice in vsakemu rada ustrežem. Prejšnji teden sem ponovno dobila tri prošnje za prikaz izdelave, zato sem se odločila, da  na blogu objavim navodila.
So pa čisto amaterska, a upam, da bodo dovolj razumljiva, drugače pa vprašajte. Meni se zdi čisto enostavno, ampak verjetno zato, ker sem jih že toliko izdelala. Seveda je pa to samo moj način izdelave, obstajajo še drugačni, ta je meni najbolj enostaven. V začetku sem delala tudi drugačne oz. z drugačnim žepkom za čokolado.

Pa začnimo.
1. Izmerimo čokolado (moja današnja Schogetten meri 15,5 x 7,5 cm)  in vzamemo 0,5cm več = 16x8cm. Izmerimo tudi debelino, ki je 1,2 cm, zato vzamemo mero 1,5 cm.

2. Izberemo trši papir v poljubni barvi (ponavadi uporabljam liste iz blokov, ki jih kupim v Lidlu ali Hoferju, 270g, če pa je čokolada večja pa šeleshamer ali fotokarton) in odrežemo 24x16cm. Le tega po višini zgibamo kot kaže slika.



3. Od ostanka papirja kjer so že zgibi, odrežemo 2x po 5,5 x 5cm  tako da so zgibi na sredini (levo in desno od vsakega zgiba po 2 cm).




4. Dobljena kartončka nalepimo na tisti del kamor na koncu položimo čokolado, nato pa še na      desnih 5 cm, da dobimo "žep" za  čokolado. Tistih desnih 5cm zavihka lahko poljubno spreminjamo (odvisno koliko želimo da se čokolada vidi, vendar potem prilagodimo tudi mere obeh kartončkov).









5. Ne pozabimo prilepiti trakca zgoraj in spodaj, da bomo čokoladnico zavezali. Lahko pa naredimo tudi drugačen način zapiranja.


6. Oblepimo s potiskanim ali enobarvnim  papirjem in okrasimo po želji glede na namen.

Če želimo  lahko v notranjosti  izdelamo tudi žepek za denar.
Če je le mogoče barvno uskladim papir in čokolado. Tokrat sem namenoma dala drugo barvo, da se bolje vidi.

Še droben nasvet: prvo stran vedno izdelam/okrasim do konca in jo šele nato nalepim na osnovo. 

Enako lahko izdelamo tudi večje čokoladnice ali "oblekce" za bonbonjere.

Želim vam veliko užitkov pri ustvarjanju in kmalu kaj pokažite. Se že veselim vaših izdelkov.

Pozdrav.  Zvonka